התמונה באדיבות המאמר באתר הכללית. לפחות פרגנו לנו איזה מיידעלה ולא איזה קופיף מערות |
כל ידידי, חברי ומבקשי טובתי החמודים שלחו לי ביומיים האחרונים את הלינק הזה מתוך הניוזלטר האחרון של "שירותי בריאות כללית" שפורסם השבוע. הכותרת דווקא מתחילה טוב: "דיאטת האדם הקדמון: לחיות כמו איש מערות".
כתבו את הכתבה שתיים: אורלי וייסיד שהיא תזונאית וד"ר דנה פלורנטין שהיא רופאת משפחה בפ"ת בכללית. מיד נראה מה הידע שלהן. (רמז: אורלי נותנת באתר שלה מתכונים להכנת בוקרס. נו.)
ובכל זאת, התחלתי לקרוא ומיד שיפשתי את עיני הנדהמות.
הן התחילו בתיאור די סימפטי והגון של מהי דיאטת האדם הקדמון. קצת עוותים של יחסי ציבור, אבל לא משהו דרמטי. השיפוטיות התחילה להסתנן אחרי כמה משפטים:
"בדיאטה מאוזנת חלוקת הקלוריות היומית היא כ־50% עד 60% מפחמימות, כ־15% עד 20% מחלבון, והשאר - משומנים. בדיאטת האדם הקדמון, לעומת זאת, שיעור הפחמימות יורד לכ־30% וכל הקלוריות האחרות מקורן בחלבון ובשומן".
אני לא מסכים עם חלוקת האחוזים (אני לא מאמין באחוזים), אבל זה זניח. מה שיותר חשוב הוא שהן כותבות "דיאטה מאוזנת" כדי לתאר "דיאטה מערבית טיפוסית ממוצעת". הנה, בלי להתאמץ הן אומרות שהדיאטה "שלהן" היא מאוזנת ושלנו לא. נו מילא. נמשיך.
דווקא פסקת ההמשך מרשימה. הן אשכרה כותבות יתרונות ברורים כמו:
רעיון שמאחורי דיאטת האדם הקדמון הגיוני למדי - לאכול מזון לא מעובד ולחזור למזון טבעי....גם העובדה שבדיאטת האדם הקדמון מפחיתים את אכילת הפחמימות מוסיפה לה נקודות זכות. תזונה דלה בפחמימות יעילה לירידה במשקל ותורמת לתחושת השובע לאורך זמן...יתרון בריאותי נוסף לדיאטה הוא שתזונה דלת פחמימות מורידה את רמת הסוכר והשומנים בדם. כמו כן מומלץ בדיאטה הזאת לצרוך הרבה ירקות ושומנים טובים, שלהם יתרונות בריאותיים מוכחים.
וואו.
פעם ראשונה שאני קורא את הביטוי "שומנים טובים" בכתבה שחתומה עליה איזשהי דיאטנית...
מישהי התחילה להקשיב שם??
אבל אחרי הקליימקס באות המנטרות הרגילות שנכתבו, כך נדמה לי, במוד של טייס אוטומטי ולא מתוך הקשבה או חקירה. לעומת היתרונות (תודה), הן מונות שורה ארוכה של הפחדות וחרמות, וננסה להתייחס לטענות שלהן אחת לאחת:
מדובר בדיאטה מאוד קשה ליישום בטווח הארוך.
- הי בנות, צר לי אבל ההיפך הוא הנכון. מכיוון שאין הגבלה על כמויות, אין נוירוטיות של קלוריות, יש מזון טעים ובשפע, אנשים מוצאים זאת קל ליישום חיים שלמים. הכותבות המכובדות שכחו לציין שדווקא בדיאטות רגילות מעל 90% נכשלות כשלון חרוץ בתוך שנתיים והאנשים חוזרים למשקלם המקורי ומעלה ממנו. אז יאללה, חפיף.
- לא נכון. זהו מיתוס ידוע ופופלרי אבל כבר נמצא כבלתי אמין מחקרית. למשל כאן. ויש גם מחקרים שמראים שדווקא שומן רווי מעלה את השרידות במגן מאירוע לבבי, למשל כאן. יש בלי סוף חומר. תתעדכנו.
בדיאטה הזאת גם אין צורך באכילת דגנים מלאים וקטניות שידועים בתרומתם להורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- לא יודע מאיפה אתן שואבות את המיתוסים שלכן, אבל דווקא הגברה של צריכת הפחמימות נמצאה כמעלה את הסיכון לאירוע לבבי, הנה למשל כאן. הנה ריכוז של 200 מחקרים שמראים שחיטה דווקא מאוד רעה לנו.
הפחתת הצריכה של מוצרי חלב - מה שעלול לגרום למחסור בסידן וכתוצאה מכך, בטווח הארוך, להגביר את הנטייה לאוסטאופורוזיס...
- כאן כבר הגזמתן. חלב הוא כה שנוי במחלוקת, כי רק כ 30% מאוכלוסית העולם הסתגלה גנטית לצריכת מוצרי חלב (אשכזנים, הרווחתם). אוסטופורוזיס יגיע ממגוון סיבות ועקרן חוסר ויטמין D ועודף אינסולין.
- ל"מחקרים מסוימים" קוראים לזה "מחקר סין" וזה פרופוגנדה צמחונית ולא מחקר הגון או ראוי לשמו. אבל מילא. כתבתי גם בקורת על מחקר הרווראד בנושא, הנה כאן.
מחקרים אחדים מצאו קשר בין דיאטה דלה בפחמימות לבין ירידה במצב הרוח.
- כתבתי על זה לפני שנים. אין קשר לדיאטה קדמונית שאינה מעודדת אפס פחמימות.
- או, סוף סוף משפט לעניין. נכון. לכן נשתדל לאכול מזון מהחי שגדל בסביבתו הטבעית - כלומר דגי ים, ובקר מרעה חופשי ולמעט במזון מהחי שהגיע מכלובים או מסביבה עתירת אנטיביוטיקה. זה עדיין לא מבטל יתרונות של דיאטה קדמונית וצרכנות נבונה וריאלית תעשה לכם טוב.
ומה אתם חושבים על הכתבה? טוב או רע? חיובי או שלילי? מקדם או מרחיק?
יש לי הרושם שהכותבות לא החליטו מה עמדתן ואילו הן ניסו ללכת עם ולהרגיש בלי, או להיפך...
בכל מקרה, המציאות מראה ש"המערכת" לא יכולה עוד להתעלם ומתחילה לבלוע את הצפרדע.
ספרו לנו בתגובות ושתפו חברים.
בכל מקרה, המציאות מראה ש"המערכת" לא יכולה עוד להתעלם ומתחילה לבלוע את הצפרדע.
ספרו לנו בתגובות ושתפו חברים.
שבת שלום
דעאל
11 הערות קוראים:
הן מ פ ח ד ו ת.
כתבה שמראה על הרבה פחד, פחד שיקחו להן לקוחות, שלקוחות שמנים יעשו תזונת פליאו או תזונת אפס פחמימה ופתאום ירזו ויהיו בריאים ולא יצטרכו על התזונאיות.
כל הכתבה הזאת היא אנטי תזונה קדמונית בכל צורה שהיא, רק מנסים לנגח אותה על מנת לגרום לאנשים שישמעו את המונח "תזונה קדמונית" או "פליאו" להגיד "אהה כן, קראתי על זה, זה רע מאוד".
נו באמת
אין שום דבר רציני בכתבה הזה.
עצם העובדה שזה מספיק מוכר כדי לדבר על זה זה כבר טוב.
מצד שני, פופולריות מביאה אתה גם הרבה אש, אז לא להיבהל.
בסך הכל, די חזרה על אותן מנטרות ו"אקסיומות" של מה זו דיאטה "מאוזנת". כמה מפחיד זה שומן וכמה דגנים מלאים זה חשוב (למרות שהן מציינות שמיעוט בפחמימות הוא חיובי, איך זה בא ביחד? קטונתי.)
מצד אחד נותן תקווה לשינוי, מצד שני עוד עדות לגודל הפער שיש לסגור וכמה פרות קדושות עוד יעלו פה על המזבח.
פרסום מצויין, נותן עניין, יש מספיק אנשים שיעשו חיפוש בגוגל לאחר שיקראו את הכתבה ויגלו את המידע ה"נכון" ובזה הכתבה מצויינת לנו וכמובן לכל מי שישנה את אורחות חייו כתוצאה מכך.
מר קדמוני היקר - זה הפוסט הכי טוב שלך ever :) שפו! ותודה על שאתה אוחז בלפיד
אז איזה בשר אתה ממליץ לאכול ביומיום?
סלמון?
כל הפסקה עם המחמאות שלהן לתזונה דלה בפחממות זה חידוש מאד מרענן, כולל כמובן את השומנים הטובים. ברור שלאחר מכן הן לוקחות מעט רוורס, לכתוב פסקה כזו בעולם בו הן חיות מצריך הרבה אומץ. כאשר הזרם המרכזי של הדיאטניות מקדש את הפחממות לצאת עם תובנות לגבי התועלת מתזונה דלת פחממות, צעד ענק קדימה.
שאלה:
אם אנו נמנעים מסוכרים פשוטים ( בעלי אינדקס גליקמי גבוה)
כדיי לא לעודד הפרשה של אינסולין בדם, אז למה בתזונה הקדומונית אנו אוכלים תפו״א, בטטטות ופירות,( בעלי אינדקס גליקמי גבוה יחסי)?
מרוב הבלבול לגביי צריכת הפחמימה הגעתי למצב שאני נמנע לגמרי מלאכול פחמימות במסגרת התפריט, והפחמימות היחידות שאני צורך מגיעות רק לאחר האימון (בצורת תמר בשביל לעודד אינסולין במכוון אחרי אימון)
אם תוכלו לעשות לי סדר ולומר לי איזה פלמימות אוכל לשלב בכל ארוחה ( אם דרוש פחמימה בכל ארוחה) או בתפריט בכלל
הרעיון הבסיסי של הפליאו הוא לא פחמימות או חלבונים או שומנים.
אלא מזונות "טבעיים" כמה שאפשר.
פחמימות לכשעצמן הן לא דבר כל כך נורא. ההימנעות מדגנים היא בגלל סיבות נוספות מעבר לכמות הפחמימות הגדולה.
כמובן שפירות ובטטות מעלים אינסולין, אבל הם לא אמורים להיות עיקר התזונה שלך אלא רק סוג של תוספת.
כעיקרון, לפי מה שידוע לי, צריכת פחמימות אחרי אימון קשה שמרוקן את מאגרי הגליקוגן בגוף, אמורה להיות בסדר כי רב הסוכר ילך ישר למילוי המאגרים.
עדדין זה לא ענה על השאלה שלי איך כן לשלב את הפחמימות, כי כרגע התזונה שלי היא קטוגנית לכל דבר
זה דווקא נראה שכן ענו על השאלה. פחמימות אחרי אימון קשה.
ואם אתה רוצה, יש את ההמלצה של מרק מהתפוח של מרק- להיות באיזור ה-150 גרם פחמימות ביום. פירות, בטטות או משהו אחר...
לדעתי היא צודקת בכמה דברים:
1. זו דיאטה מאוד קשה ליישום:
- צריך להשקיע זמן בהכנת אוכל, שבימינו אין כמעט
- להשיג אוכל טרי כל פעם ולא ללכת לסופר פעם בשבועיים
- מבחר המוצרים קטן משמעותית
- ומה לעשות שהמורה בבי"ס אומרת להביא רק סנדוויצ'ים (לחם, לחם ושוב לחם...)
- בשר הניזון מדשא בארץ אין להשיג.
אני כבר לא מדברת פשוט על כך שקשה לבוא לחברים וראות עוגות. קשה לא לשתות בירה בסופ"ש. במיוחד, אם אני לא יכולה לאכול מוצרי חלב.
הוסף רשומת תגובה