אתר זה נראה הכי טוב בדפדפן Chrome

למה לראפרים יש שרשרת, ומה זה אומר עלינו?

צייד עם שרשרת מצדף קינה, שנחשב לכסף הלאומי בפפואה ניו גיני
כבר למעלה מ 12 שנים שאני כותב ועוסק בעבר הרחוק של המין האנושי, ובמסקנות שאפשר ללמוד ממנו על הווה. כיצד אפשר ונכון לחיות היום, לאור חכמת העבר. במרוצת השנים והפוסטים דיברנו על תנועה ופעילות גופנית, על הליכה וריצה יחפה, על צייד ועל אכילה, על בשר ועל עודף פחמימות, על חופש ממתח ועל חברה וקהילה. כל הדברים הללו עיצבו אותנו, בני האדם, והם חלק מאיתנו. איננו יכולים לברוח מהביולוגיה שלנו, איננו יכולים לשנות את הפסיכולוגיה הקדומה שלנו, שעוצבה במשך מליוני שנים. האדם הוא נוף מולדתו. האדם הוא תמונת אבולוציית אבותיו. 
איננו מנסים לחקות את האדם הקדמון. אין שום דבר רומנטי בחיים אלימים וקשוחים במערה קרה, במזון במחסור, ללא שירותי רפואה. לשמחתנו, יש לנו היום שפע מכל וחיינו טובים, ארוכים ונוחים הרבה יותר. אבל למרות שיצאנו מהמערה, המערה לא יצאה מאיתנו. הלב שלנו ממשיך לציית לחוקים קדמוניים בהרבה, ולא לאופנה החולפת של הפוליטיקלי קורקט או של דמיונות שווא. כך למשל הטבעונות משגשגת כרעיון אצילי, אבל כתפריט אנושי נרחב היא נכשלת לחלוטין. למעלה מ 80% מהעוברים לטבעונות מפסיקים זאת בתוך שנתיים. אנו פשוט זקוקים גם למזון מהחי. המין האנושי עוצב כאוכלי כל ואיננו יכולים לשנות את הפיזיולוגיה שלנו בשם רעיונות רוח. אנו גם זקוקים לקהילה ולחברה, ולכן התבודדות ונזירות אינם רעיונות מוצלחים במיוחד. 
איך הכל התחיל אפשר רק לשער. איננו יודעים מתי בדיוק קם המין האנושי על רגליו. ההומינידים (מיני האדם) הקדומים התנתקו משרשרת הקופים הגדולים לפני כארבע מיליון שנים, ומאז, בתהליך שלא עוצר, המשיכו להתפתח ולהשתנות ולהתפצל לסוגים ולמינים. אנחנו ההומוסאפיינס, המין האחרון בשרשרת, והיחיד ששרד. אנו בראש פירמידת החי בכדור הארץ, בעלי מוח מפותח שאיפשר לנו להשיג יותר מזון, לגלות את הבישול, לפתח כלים ולשכלל את הטכנולוגיה, ולהקים מערכים חברתיים מורכבים לעין שיעור מכל יצור אחר. ולמרות כל ההשגים האנושיים, מעולם לא יכולנו להשתחרר מההשפעה המהותית של הביולוגיה, הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה הקדומים שלאורם התעצבה ממלכת החי. 
כמו כל בעלי החיים, גם אנו יצורים חברתיים הבוחנים את מקומם בתוך היררכיה חברתית הטבועה בזהות הביולוגית שלנו ואנו רוצים לטפס במעלה הסולם החברתי לעמדה של כוח לא בגלל שסיפרו לנו שכך טוב או נכון לעשות, אלא משום שכל בעלי החיים בעולם מצייתים לאותו גן קדמון: אנו חלק ממבנה חברתי בו הפרטים לעולם מבקשים לשפר את מקומם. בעולם החי כל פרט מבקש לעולם להלחם על מעמדו החברתי ולבסס אותו גבוה ככל הניתן, שכן זה קובע את ההזדמנויות ואת היכולת להמשיך את השרשרת הלאה. זכר אלפא יהיה זה שיעביר את הגנים שלו הלאה, אך זכר חלש, לא יזכה להעמיד צאצאים. לביאה שליטה תעמיד יותר מזון לגוריה, ולביאה מזדנבת מאחור עלולה שלא לשרוד. בעולם החי אתה מוביל או מובל. אתה ראשון או שתישאר בתחתית הסולם, מלקט פירורים. הדרך לעלות ולרדת בסולם היא לעולם קשה ואלימה. אין בחירות או אספת חברים אלא כוח ומוות. גורילה שליט יגרש זכרים מתחרים, יהרוג את גוריהם, ויזדווג עם כל הנקבות. קרנפים, איילים ואפילו תיישים ותרנגולים ילחמו זה עם זה עד מוות או עד קריסה מוחלטת של היריב. בעולם החי, אלימות היא הדרך היחידה לקבוע ולבסס מעמד חברתי.
לא אצל בני האדם. 
לכאורה, לבני האדם לא היתה כל ברירה. אבותינו ההומינידים הקדומים חיו בלהקות וממילא שמרו על אותן פרקטיקות של קופי הענק. התפצלנו מהקופים, אבל נותרנו כפופים לפירמידה חברתית וכדי לעלות ולרדת בסולם היה נדרש להפעיל כוח, ואלימות עד מוות. אבל איכשהו זה כמעט ונעלם מהתרבות האנושית. הפוסט הזה מסביר כיצד.
איננו יודעים מתי היא נוצרה, אבל אין כל ספק כי אחד המרכיבים הבסיסיים והקדומים ביותר בהצלחת המין האנושי הוא השפה. הדיבור. כמעט כל החיות מתקשרות זו עם זו תחושות וכוונות באמצעות צלילים, אך רק בני האדם פיתחו שפה מורכבת המאפשרת לייצג גם מחשבות ותוכניות, רעיונות וסמלים. אבל בני האדם הקדומים לא פיתחו רק שפה של מילים המסמלות מציאות. יחד עם המצאת השפה האנושית, בני האדם הקדומים המציאו שפה המשתמשת בחפצים נדירים כסמלים לכוח. שפת ערך. זו שפה שנועדה כדי לתקשר ערך חברתי, ומאז ועד היום היא כלי לעיצוב היררכיה חברתית. שפה לתקשורת ערך בין בני  אדם. 
זה התחיל, כמו כל ההמצאות, כמעט במקרה. הצייד תלה על צווארו שרשרת מניבי אריות או מטופרי עופות דורסים כדי להוכיח את כוחו. שרשראות כאלו בנות עשרות אלפי שנים נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות רבות. השרשרת הפכה למסמל את מעמדו של העונד אותה: צייד. היא סימנה את חשיבותו לשבט, את עוצמתו. גם העברת השרשרת לצייד צעיר או לנער מתבגר היתה הוכחה לבגרותו, לעלייתו בסולם החברתי. בשפת המילים אי אפשר לייצג ולהעביר ערך, שכן מילים לא עולות מאומה. להגיד לאשה "אני אוהב אותך" לא שווה הרבה, אבל לתת לה טבעת זו כבר תקשורת אמיתית המשדרת את הערך שהיא נושאת. להגיד "אני זכר שליט" לא מוכיח כלום, כי מילים הן רק מילים: זכר מתחרה עלול להרוג את הדובר ולרשת את מעמדו החברתי אבל מי שחובש את כתר הזהב הוא המלך, ועוצמתו ניכרת לעין כל ומחסלת קריאות תגר. לכן כדי לדבר בשפת הערך צריכים "מילים" שהן נדירות וקשות להשגה. כתר שהמתחרה לא יוכל להשיג או לזייף בקלות. מסמני המעמד החברתי היו ונותרו רק חפצים שקשה מאוד להשיג. צדפים נדירים, אבנים נדירות, זהב. אלו סימנים ששומרים על הכוח החברתי ללא שחיקה. כי שפת ערך יעילה רק כאשר "המילים" שבה הן נצחיות. היינו, מורכבות מדברים שקשה להשיג ואי אפשר שיעלמו או יישחקו. דברים המייצגים אנרגיה מוחלטת, כוח אבסולוטי, כי אז כל "משפט" (טרנזקציה) הוא אמיתי. 
בזכות שפת הערך בני האדם הצליחו לראשונה לעצב את מעמדם החברתי שלא באמצעות אלימות. כי מי שאוחז בחפץ נדיר וקשה לשגה, מוכיח בכך את עוצמתו וכוחו. חפצים נדירים מייצגים אנרגיה ומאפשרים את הוכחת ו"שמירת הכוח". במקום שזכר האלפא יוכיח את הכוח שלו שוב ושוב ע"י הרג המתחרים, הוא מוכיח את מעמדו ע"י תכשיט העשוי ניבי נמרים. ובכך הוא מעיד על עצמו: אני בעל עוצמה אדירה. אני קוטל נמרים ומקשט את צווארי עם שיניהם. אני בראש הפירמידה. אל תתעסק איתי. 
הקישוטים הללו, כתר ראש השבט, קישוטי הצייד, תכשיטי האשה המחוזרת – כולם הפכו לבעלי ערך בפני עצמם, כי הם הכלי לסמן תקשורת ערך בין בני אדם. הם הפכו ל"כסף".
עיצוב ושינוי הסטטוס ההיררכי החברתי נשמר כך עד היום: כסף או משכורת הם שפת הערך של בני האדם. מי שהחברה נותנת לו יותר ערך, ירוויח יותר, והפוך. ובדיוק כמו בעבר, אנשים נוטים להדגיש את מעמדם החברתי באמצעות סימנים סטטוס חברתי שהכסף הזה מאפשר: מותגי יוקרה, רכב חדש, תכשיטים כבדים. גם היום, אם יבוא מולנו מישהו עם שרשרת זהב עבה של ראפר, נעדיף שלא להסתבך איתו. הוא מספר לנו שהוא אלפא מסוכן. 
וכך בני האדם המציאו דרך חדשה לעצב היררכיה חברתית. מהיררכיה המעוצבת ע"י אלימות בכל ממלכת החי, להיררכיה חברתית המעוצבת ע"י אביזרים מסמלי כוח שומרי אנרגיה. שפת הערך הזו היא יסוד התהליך שמנע מאיתנו להרוג אחד את השני במאבק על נשים, טריטוריה ומזון, ולהפוך אותנו לאנשים.
כסף הוא לא אויב האנושות, אלא אחד ממנועי ההתפתחויות שלה. 
מצב העניינים הזה לא השתנה במאומה מאז שירדנו מהעצים. בשיני טורפים כבר איננו משתמשים אבל הזהב משמש כבר 5000 שנים לפחות כהוכחה מוחלטת לכוח, ולכן הוא משמש ככסף טוב ומקובל בכל מקום בעולם: הוא שומר על האנרגיה שבו, לא נשחק מהדפסה עודפת. הוא הוכחה חד משמעית לעוצמת בעליו ולמעמדו החברתי. לכן נשים וגברים יעדיפו תכשיטי זהב על כל תכשיט פלסטיק, עץ או אבן. רק דברים נדירים באמת הם סימני סטטוס מוצלחים לעיצוב מעמדנו בהיררכיה החברתית.

הביטקוין הוא פשוט שכלול של שפת הערך העתיקה לשפה בין לאומית, מהירה ויעילה יותר לעומת כסף הפיאט (דולר, יורו, שקל), השומרת את האנרגיה טוב יותר (בביטקוין לעולם לא תהיה הדפסת כסף שתשחק את מעמדו, אך זה קורה תדיר בכל המטבעות האחרים), והשומרת על הסטטוס של הבעלים באופן בלתי תלוי בגורמים חיצוניים (המדינה או אלפות אחרים אינם יכולים לשדוד ממך את הביטקוין שלך, אך קל להם לעשות זאת לכסף מדינות).
ולמרות זאת, איננו יודעים עדיין האם הביטקוין יחליף את הזהב והכסף וישמש לצידם כחלק מהמילים של שפת הערך העתיקה.
להבנתי ובעיני, הוא כבר שם מזמן.




כך או אחרת, בכל אשר נביט, נגלה את עצמנו הקדמוני מציץ אלינו מחרכי ההיסטוריה ומעצב את התנהגותנו עד היום.

מתאמץ לתקשר ערך 


Share/Bookmark

By Dael with 1 comment

1 הערות קוראים:

חלילה לא רוצה להחמיץ את הנקודה במאמר, מסקרן לקריאה ונותן חומר למחשבה...אבל מתוך עניין - מאיפה הנתון על 80 אחוזי נטישת הטבעונות?

הוסף רשומת תגובה